Тайнствените кули в устието на реката

kuli

По време на Втората световна война в устието на Темза и Мърси се появяват загадъчни съоръжения, напомнящи за пейзажите от фантастичните ленти за извънземни цивилизации. В действителност всичко се оказало доста прозаично. Необичайните конструкции всъщност са морски укрепления, известни днес под името форт Монсел.

Британският инженер Гай Ансон Монсел е един от първите, които започват да използват напрегнат бетон в мостостроенето. Така че няма нищо чудно в това, че когато над Англия надвиснала опасност за удар по море, именно на него било възложено проектирането на укреплението, чиято основна задача била да защити крайбрежния град от набезите на фашистката авиация, атаките по море и търсенето на мини.

В периода между 1941 и 1943 г. са построени десет форта – 7 в устието на Темза и 3 в Мърси. Всеки от тях се състоял от 2 до 7 кули, съединени помежду си с мостик. За авиационните набези се специализирали именно укрепленията със седем кули.

На една от постройките били разположени 40-милиметрови шведски пушки Bofors, на четири – тежки 94-милиметрови зенитки, на друга – прожекторите, и в последната се помещавала централата.

Кулите, чието тегло било около 300 тона, се строяли на сушата, а после се транспортирали към плитчините, където се прикрепяли към вече установените основи.

В края на петдесетте години морските укрепления загубили своята отбранителна стойност. Някои от тях частично били демонтирани. Но както се оказало защитата не е нужна само на военните. В средата на шейсетте години в една от тях се приютява пиратската радиостанция Radio City, създадена от британския музикант Дейвид Едвард Сатчъм, а днес друга се явява територия на самопровъзгласилата се микродържава Силенд.

 

Google+ Comments