Виза нов дом за Бали

Мечтана екзотична дестинация. Коя е тази, която веднага изниква в съзнанието ви? Имам почти 100% убеденост, че една от тях е Бали, Индонезия. Също така вярвам, че веднъж посетите ли я, ще искате отново и отново да се връщате там. Дори и ако работата ви позволява, ще работите от локацията. Но знаете ли, че за по-дълъг престой е необходима виза?

В момента правителството на Индонезия въвежда нов вид за чужденци. Тя обаче е насочена към по-заможните и цели да привлече не само туристи, но и нови жители, които да помогнат на икономиката. Така, ако искате да станете гражданин на страната за период от 10 години, са ви необходими 2 милиарда индонезийски рупии. Нека цифрата не ви плаши, защото това са около 130 хил. долара, а наши пари над 250 хил. лева. Те трябва да бъдат прехвърлени в местна банка и спокойно може да подадете заявление за жителство с ограничен срок.

И на какво ви дава право виза „нов дом“ в Бали? Чрез нея ще може да ползвате всички права на гражданите там. Също ще може да закупите имот и да оставате толкова, колкото пожелаете. Инициативата е насочена и към дигиталните номади, които често избират екзотични държави като места за работа. Всъщност подобна политика въведоха и Португалия, и Нова Зеландия.

Честно казано на мен ми допада идеята 6 месеца от годината да прекарам на Бали, а другите 6 – където другаде пожелая. Затова тази нова политика ми се вижда изтормозена и може би не чак толкова практична. Все пак ако си дигитален номад, трябва да сменяш местообитанието ти, иначе ако се задържиш, вече няма да се наричаш така.

Google+ Comments