От София до Истанбул с влак

В класацията на Lonely Planet, известни с лидерството си в изготвяне на пътеводители за храна, хотели, дестинации и превоз, попаднах на интересна възможност за 2023. Тя е за пътуване с влак, а линията е София-Истанбул. С какво е привлякла световните лидери в туризма, споделям ви веднага.

От Lonely Planet подчертават, че Истанбул е градът, който свързва изтока със запада. От него започва и свършва Ориента, а именно преплитането на културите го прави толкова атрактивен. София от своя страна е недооценена столица, защото тя е началото на тази свръзка. Тя отваря освен пък към екзотичното, и към Европа и културните й възможности. Така че точно тази точка на пресичане са хванали в класацията.

Друго любопитно е, че влакът е с маршрут през българските красиви възвишения на Родопите и подарява на пътниците невероятни гледки. В Истанбул пък открива красива панорама към един от най-дългите градове, който може да се похвали и с не малко природни забележителности.

Цената на билета за влака е от 19 евро. Но има доплащане от 10 евро за кушетка и до още 35 евро, ако желаеш самостоятелен или просто спален вагон. Самото пътуване се реализира в рамките на 11 часа. Началната точка е всеки ден 18:30 часа от Централна гара в София. Може би нещо неприятно е, че в Истанбул спира на Халкали, което е на 25 км от центъра и обикновено е необходим и друг транспорт.

Всъщност не знам защо в изданието са писали за красиви пейзажи, като преходът е нощен и през зимното часово време едва ли нещо ще се види. Въпреки това мисля, че е интересно изживяване и затова може да го пробвате. Давам ви идея за следваща семейна почивка, за която няма да мислите къде да оставите колата или да спите. Просто отидете за ден в града на Ориента. А отзивите очаквам да споделите!

Google+ Comments