Задължително ли е детайлно запознаване с дестинацията?

За да посетите дадена дестинация, първо трябва да проявите интерес към нея. Това означава да има определени места, забележителности, ресторанти, магазини и други локации, до които да искате да се докоснете. Въпреки че вече вниманието ви е било грабнато, то е необходимо да проучите района и малко по-подробно преди да го посетите.

Тъй като аз обичам да знам всичко, винаги преди пътуване правя своя списък с местата, на които искам да отида. Заедно с това се запознавам накратко с историята им и се ориентирам за какво трябва да следя. Разбира се, разчитам като отида на място да има информационни табели, които да прочета. Добра работа вършат и спикърите на различни езици, но тук трябва поне да знаете английски, защото на български рядко се намират. Ако пък съм с екскурзовод, съм напълно спокоен, че всичко което трябва да видя и знам, ще го науча.

Но когато пътувам из България, както основно се случва тази годна, гореизброените опции не са релевантни. В страната просто решавам и се отправям към интересна за мен локация. Тук отново правя предварително проучване, но спикъри, екскурзоводи, а понякога и информационни табели, рядко се намират. Затова аз залагам предимно на влоговете, които се правят от хора, споделящи своя опит. Така успях в Плиска да посетя интересен арменски ресторант, в Родопите да се настаня в автентична къща, а във Велинград – да открия Вазовата поляна.

Моят съвет е задължително преди предприемане на пътуване да се запознаете с колкото се може повече детайли. По този начин ще сте не само по-добре ориентирани, но ще може да отреагирате и във всяка екстремна ситуация – все пак е екскурзия и всичко може да се случи. Така ще сте сигурни, че сте извлекли максимума от дестинацията и ще бъдете напълно удовлетворени от избора си.

Google+ Comments