Пътят на Сантяго

„Пътят на Сантяго“ (Camino de Santiago), известен също като „Светият път“е мрежа от древни пътеки и маршрути, които се сбират към град Сантяго де Компостела в Галисия, северозападна Испания. Този път е популярен сред хиляди пилигрими и туристи от целия свят.

Основният път, който се следва от повечето пилигрими, е пътят от Сен Жан Пиед дьо Пор (Saint-Jean-Pied-de-Port) във Франция до Сантяго де Компостела в Испания. Този маршрут е дълъг около 800 километра и преминава през разнообразни пейзажи, планини, долини, гори и градчета.

Пътят на Сантиаго се свързва със светеца Яков, който се вярва, че е погребан в катедралата на Сантяго де Компостела. По време на Средновековието този път се превръща в един от най-важните християнски пилигримски маршрути, а градът става едно от големите пилигримски места.

Днес „Пътят на Сантиаго“ продължава да привлича хора от различни култури и религиозни вярвания. По време на пътешествието си, пилигримите се впускат в духовно и физическо предизвикателство, изживявайки невероятни моменти на размисъл, срещи с други пътешественици и откриване на различни краища.

На пътя има множество места за нощувки, наречени „албергес“, където пилигримите могат да се починат срещу скромно заплащане или дарение. Също така, видими са характерните жълти стрелки и маркировки по маршрута, които указват правилния път.

Всеки пилигрим, който успешно стигне до Сантяго де Компостела, може да получи специален сертификат, наречен „Compostela“, като доказателство за своето пътуване.

Google+ Comments