Заспалият вулкан може и да се събуди

Нова Зеландия  наистина е изключително интересно място за пътуване. Само фактът, че знаменитата трилогия “Властелинът на пръстените” е снимана там, свидетелства, че Нова Зеландия е подходяща за тези, които искат да уловят зашеметяващата красота на пейзажа.

zaspalПланината Таравера се намира на Северния остров на континента. От известно време насам тази природна забележителност се сдоби и с ново име – Гората празнина, – макар че от вида й не може да се разбере защо. Оказва се, че в действителност тази планина е вулкан, при това много ловко маскиран от върхове, обрасли с буйна зеленина.

Преди около сто години по тия места е основано маорското туристическо селище Те-Вайроа. В него, както и днес, често идвали пътешественици, за да се насладят на невероятната красота – гори, езера и удивителните Бели и Розови тераси. Най-красива от тях била Розовата – тя се състояла от петдесет стъпала: долу била бяла, по средата сменяла цвета си на розов, а на самия връх ставала розово-жълта. На всички нива имало басейни с различна температура на водата.

На 10 юни 1886 г., вечерта, над планината се появило ярко сияние, а след него – и тъмен облак. След това ослепителни мълнии разрязали небето, а от глъбините на Таравера започнали да се разливат потоци от огън, последвани от летящи камъни, които със съскащ звук се удряли в езерото. Случващото било съпровождано от страшен шум. През тази нощ селището Те-Вайроа било превърнато в развалини, а повече от сто и петдесет негови жители загинали.

След няколко дни изригването окончателно свършило, планината станала по-висока, прекрасните гори по склоновете вече ги нямало, великолепните тераси, които напомняли каменни водопади, също изчезнали, а синьото езеро променило цвета си.

Днес планината е мирна и е един от най-популярните туристически обекти, до който туристите могат да стигнат с джип, а до кратера на вулкана – пеша, да се полюбуват от наблюдателната площадка на красивото езеро и да послушат маорски легенди.

 

Google+ Comments