Кулата в Токио – главният символ на японската столица

toykoТокийската телевизионна кула се намира в парка Сиба. Тя е най-високата радио- и телекомуникационна кула и най-високата архитектурна структура в цяла Япония.

Според замисъла на създателите й, тя е трябвало да надвишава Емпайър стейт билдинг, който тогава е бил най-високата сграда в целия свят. Но както обикновено се случва, заради недостатъчно финансиране, тази идея отпада още в етапа на проектирането и главният архитект решава да вземе като основа Айфеловата кула.

Кулата в Токио е най-млада от своите световноизвестни колеги – тя е построена през 1958 г. Тя влиза в класацията на 29-те най високи съоръжения и заема почетното 12-о място. Височината й е 333 метра, а това е с около 9 метра повече от кулата на Айфел.

Първоначално предназначението на постройката е било телепредаването в Токио и в региона на Канто, но по-късно на върха й поставили и радио антени и тя станала и предавател за различни радио сигнали.

Основният материал, от който е направена кулата, е стомана, по-голяма част от които е добита от разтопяването на разбитите по времето на Корейската война американски танкове. Теглото й е 4000 тона, за сравнение теглото на Айфеловата кула е 7000 тона.

Мястото е една от главните забележителности и един от главните символи на японската столица Токио.

Под кулата се намира четириетажно здание, което се нарича град в подножието. Първият му етаж е огромна аквариумна галерия, която съдържа повече от петдесет хиляди риби, покрай това тук има и редица сувенирни магазини, както и ресторанти.

На другите етажи са разположени музеи, магазини и заведения за обществено хранене, а на покрива на градчето има парк с различни атракциони за деца.

Всяка година мястото се посещава от над 3 милиона туристи, а от момента на откриването оттам са минали над 150 милиона души.

 

Google+ Comments