Автомобилът е готов за есента

Преходните сезони са трудни за адаптацията на нас хората. Представете си, че щом за най-умната машина на света е неприятно, то какво остава за технологията? Вярно е, че това са неодушевени предмети, които нямат чувства и разум, но въпреки това трябва и те да са подготвени. А това зависи от нас, техните ползватели.

Днес в блога ще си говорим точно за най-необходимото ни превозно средство – автомобилите. Те са ни нужни не само, за да достигнем бързо и независимо от точка А до точка Б, но и за запазване на нашия живот и този на останалите. Пътувания за разведряване, по работа или просто защото се налага – автомобилът винаги трябва да е изправен.

С идването на по-студеното време поддръжката му обаче се увеличава. И тук не става въпрос за скъпи сервизи и поддръжки, а за елементарната ни съобразителност. Нормално е при падане на температурите и повечето дъжд първото, което да погледнем, да са спирачките и ръчната. Прегледайте маркучите за евентуални цепнатини или неравности, защото през тях може да премине вода, която да замръзне и да блокира системата. А да не забравяме и че могат да застрашат безопасното спиране.

Следва проверката на климатика и парното. Ако се чудите защо и на климатика, то не забравяйте, че при влажно време именно изсушения студен въздух успява да помогне за изчистването на стъклата. В тази връзка сменете и филтрите на купето, за да си осигурите и малко по-чист въздух.

Напомням и за проверката на дренажните отвори на колата. Почистването под калниците същи е задължително, за да се намали и предотврати корозията по корпуса на автомобила. Споменавам и за подмяна на чистачките, които ще се наложи да ползваме много по-често през дъждовните дни.

Накрая завършвам с проверката на уплътненията, маншони и предпазители. Не забавяйте, че всяка неизправност води до по-голяма, затова действайте докато все още не е късно. Пожелавам ви лека и приятна есен, съпътстваща ви от вашия здрав и безопасен автомобил.

Google+ Comments