Водните колела – нова ера, нова работа

Знаете ли какво е това нории? Древните египтяни и перси със сигурност са знаели много добре. И никак не е чудно, защото това са древни водни колела, използвани за напояване хилядолетия назад. И ако си мислите, че това е само една история, то дълбоко грешите. Ако искате да видите това древно устройство със собствените си очи, е нужно само да се отправите към Хаму – петия по големина сирийски град, намиращ се на бреговете на река Оронт.
vodni-kolelaВизитката на Хаму са огромните водни съоръжения, като диаметърът на най-голямото от тях достига впечатляващите 21 метра. В минали времена в града е имало около 400 такива средства за напояване – до наши дни са оцелели едва 18, а извън населеното място – 72. Половината от тях са недействащи. Но пък 22 от тях и до ден днешен на пълни обороти вярно служат на местните жители. Само целите, за които ги използват, малко са се изменили. Изначално предназначени за оросяване на почвата, днес те са назначени на служба туристическа атракция.
Въпреки почтените си години, нориите успешно се справят с подемането на водата от Оронт и също така успешно я насочват към акведуктите в града, запълвайки множеството езера в градския парк и образувайки десетки малки водопади, които украсяват хамунските улици.
Именно благодарение на тази вярна служба Хаму е облечен в зелено, изпълнен с ромон на вода и съвсем не прилича на останалите сивокаменни арабски градове.
Огромните механизми се увиват около оста си с оглушително скрибуцане, а в падащата вода играе дъгата.
И пак възниква въпросът – как са могли преди 3000 години хората да създадат подобни машини. Ако вярваме на легендите, по тия места някога не са живели хора, а гиганти. Може би са дело на техните ръце. 🙂

Google+ Comments