Мечтая си да посетя приказния град Петра

Мечтите са твърде ценни, за да се лишаваме от тях. Човек трябва да мечтае и да вярва, че някой ден наистина ще получи това, което иска. Аз например си мисля колко ли хубаво би било, ако можех утре да се кача на някой самолет и да отлетя на изток към Йордания. Една от мечтите ми е да видя с очите си древния град Петра, за който само съм чел и съм гледал телевизионни продукции. Кое е специалното на Петра ли?

Градът някога е бил оживен търговски център. Учените са датирали, че е възникнал някъде през V–VІ в. пр.н.е., но части от него са изумително добре запазени. С право е включен към новите седем чудеса на света, редом с Колизеума, Мачу Пикчу, Великата китайска стена, Чичен Ица, Статуята на Христос и Тадж Махал.

На снимката, която виждате, всъщност е сниман „Манастирът“ в Петра, който според мен е най-изключителната находка там. Между другото градът дълго време е бил забравен от човечеството, но е преоткрит от швейцареца Йохан Лудвиг Буркхарт през 1812 г., а през 1985 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Площта на древния град се простира на 3 кв. км., а най-доброто време, в което да се посети, е лятото, есента и всяка вечер, когато слънцето спуска лъчите си. Дано някой ден успея да видя това чудо на Стария свят с очите си. Пожелавам го и на вас 😉

Petra

 

Google+ Comments