Плаващия град, който чакам

Ето, че настъпи още една година, в която очаквам купища пътувания. Едно от тях се надявам да бъде до мечтания от мен град. Е, първо трябва да го построят, но да се надяваме, че скоро и това ще се случи. Кой е той?

Дестинацията е комерсиална, но пък проектът е грандиозен. Малдивите. Любопитното е, че островната държава е най-ниската точка на сушата на земното кълбо. Тя е само 5 м над морското равнище. А с информацията за постоянно откъсващите се и топящи се ледници, съвсем скоро може и да е под вода. Точно затова инвеститорите не чакат тази красота да изчезне, а действат с пълни сили.

Проектът е за плаващ град на Малдивите. Той ще включва осмоъгълни панели или понтони, на които ще бъдат построени къщи, вили и хотели. Големината им ще зависи от инфраструктурата и възможностите на съвременното инженерство. Погледнат отгоре, ще трябва да наподобява визия на кръг от различни елементи, които са водени от един център или просто мозък на коралов риф. Може да го видите на изображението.

Интересна информация е, че проектът ще бъде създаден от Dutch Docklands, които са холандци, а срокът за изпълнение е до 5 години. На новите острови се предвиждат до 5 хил. сгради и възможност за живот на 200 хил. души. За да бъдат сигурни платформите, на които ще бъдат построени съоръженията, се предвижда да се отгледат нови коралови рифове, които ще служат като защита. Даже има и природозащитна цел – супер!

Е, май няма да посетя плаващия остров на Малдивите през 2023, но пък през 2028 може да съм един от първите. Знае ли човек… Аз просто си мечтая и се надявам да се случи. А вашата мечтана дестинация коя е – съществуваща или не? Хайде, споделяйте в коментари и да се заредим заедно с хубави идеи!

Google+ Comments