Могат ли да пътуват бременните жени?

Преди 2 дни се видях с братовчедка ми, която е бременна в началото на 4-я месец. Тя изглеждаше много добре и с ръка на сърцето мога да споделя, че бременността й отива и я разхубавява. Но друг е поводът за днешната ми статия. Братовчедка ми сподели, че с мъжа й щели да пътуват до Германия за празниците на гости на снаха й. Това е много хубаво, но ме накара да се замисля по въпроса кога за една бременна жена е желателно да пътува и кога не, както и с какво превозно средство. Почетох малко по темата и ето до какви изводи стигнах:

Няма причина една жена да се лиши от каквото и да е пътуване, стига бременността й да протича нормално и тя самата да се чувства добре. Желателно е да избягва периодът в началото, когато рискът от спонтанен аборт е най-голям. Да не забравяме и проблема със сутрешното гадене и неразположение, който има потенциал да ескалира при по-сериозно друсане напред-назад. Краят на бременността също не е желателен период за голяма екскурзия, защото тогава съществува възможност пътуването да се предизвика преждевременно раждане. Но това са само препоръки, които далеч не са правила за поведение.

Pregnant woman traveling by plane. Air travel

При всяка екскурзия, командировка или др. бременната трябва да се съобразява със състоянието си – да прави чести почивки, да пие вода, да не кръстосва краката си, да не седи прекалено дълго време в една и съща поза и т.н Всяка дама си знае най-добре, защото сама усеща тялото си и може да се вслушва в неговите сигнали.

Що се отнася до начина на пътуване, оказва се, че летенето със самолет по никакъв начин не е противопоказно. Има компании обаче, които отказват билети на жени в напреднала бременност, така че това трябва да се проучи предварително. Да не се окажа, че ви върнат от летището и самолета излеги без вас на борда. Пътуването с автобус или с влак пък е дори удобно, защото предлага условия да станеш и да се разтъпчеш малко. Возенето в автомобил също е вариант, стига да се правят чести почивки за разходки и до тоалетна.

За избягване са прекалено дългите и многочасови пътувания, защото са твърде изморителни. Както и такива, чиято дестинация е далечна и екзотична страна, за която може да се наложи да се правят имунизации или съществува риск от заразяване с опасна болест каквато е маларията например.

Ако трябва да дам съвет, бих насочил бременните у нас да изберат дестинация в България или някъде в Европа. И във всеки случай не позволявайте на малкото човече, което расте във вас, да ви прикове на едно и също място за 9 месеца 😉

Google+ Comments

3 thoughts on “Могат ли да пътуват бременните жени?”

  1. Здравей отново! Доколкото знам няма риск за бременната и тя може да пътува от време на време. Обаче не е редно да пътува непрекъснато. Когато моята сестра беше бременна, тя пътуваше за работа всеки ден от Пазарджик до Пловдив и лекарят и каза, че това не е препоръчително, защото може да развие симптоми на вибрационна болест.

  2. Това за отказването на билети на жени в напреднала бременност за пръв път го чувам. Знам, че стюардесите са обучени да израждат деца.

    1. Четох, че някои авиокомпании имат подобни практики, ако жената е в напреднала бременност. За да избегне подобни неприятности, бъдещата майка трябва да носи редица документи от лекари, които й позволяват да лети и т.н. Това за стюардесите пък не го знаех, но и не мисля, че някоя жена би изгаряла от желание да роди в самолет или на някое летище.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *