На море в Гърция или България?

Още от започването на летния сезон по националните медии усилено се говори как българските туристи предпочитат да отидат на почивка не на българското черноморие, а в съседна Гърция. Масово се тиражира мнението, че родните курорти са празни, а цените, които поддържат концесионерите са прекалено високи, за да бъдат оправдани.

В същото време, отново по българските медии започна да се създава масова истерия за километрични опашки по границата ни с южната ни съседка.А хора, които са били там и са се прибирали или са отивали натам, не потвърждават тази информация. Точно обратното. Всеки един човек завърнал се оттам казва, че ситуацията на границата е била напълно нормална и не са чакали повече от половин час на КПП-то.

Не знам кое е по-тъжното, че се опитва да се манипулират хората или, че се предлага невярна информация в национални медии?

Но нека да оставим това настрана и да изследваме положителните и отрицателните неща на избора за летуване на едно от двете места.

На първо място ще поставим родното черноморие. Разбира се има места, където е чисто и приятно, а нощувките са сравнително нормални като цена. В същото време обаче, не можем да не отбележим факта, че прекалено застроеното родно море, не създава особено приятна ваканционна обстановка, където хората искат да се откъснат от градския пейзаж и да се насладят на природа и чисти плажове.

Силната музика от заведенията и високите постройки на първа линия нарушават точно тази желана идилия.

В Гърция от друга страна ситуацията с плажовете седи по съвсем различен начин. Там е по-диво. Ако има заведение на плажа то то ще бъде само едно, а висока сграда тип хотел, ще можете да видите едва след около пет минути ходене. Плажовете са сравнително чисти, а за водата да не говорим. Но все пак това са две съвсем различни морета и високата соленост на Бяло море не позволява развитието на почти никакви организми там. Докато Черно море е богато на живот и точно поради тази причина има по-различен цвят.

В същото време в, за да отидем в Гърция на почивка са ни необходими личен автомобил и доста часове шофиране. И това ще го сложим в графата минус.

Цените. За почивка на родното черноморие и в Гърция мога най-отговорно да кажа, че почти няма разлика, дори и ако обръщаме всичко в левове. Но пък храната и специално морските деликатеси са ужасяващо по-вкусни именно в нашата съседка.

За финал искам да кажа, че всеки сам избира къде да прекара ваканцията си и медийни игри с плоски опити за манипулация на обществото, за да могат да се привлекат повече туристи, са жалко тъжни.

 

 

Google+ Comments