Пътувай умно

Да пътуваме „умно“ означава максимално да оптимизираме времето, парите и комфорта си. Ето и няколко съвета, които съм натрупал с много пътешествия и много любов.

Изберете правилния сезон

Когато работата ви позволява, най-добре е да пътувате извън ваканционния сезон. Цените са по-достъпни и има много по-малко хора. За съжаление или не, не всички дестинации имат еднакви сезони промеждутъци. Най-често следете за посещение на приключенски дестинации през пролетта и есента.

По-малко държави, повече градове

Въпреки че знам, че не всеки има възможност да пътува постоянно, горещо препоръчвам да не посещавате повече от две държави в едно пътуване. Съсредоточете се максимално върху една страна, попийте от културата ѝ, обиколете различни градове и потърсете по-малко известни кътчета. Вижте всичко спокойно и си създайте приятни спомени.

Предварително планирайте

Планирането е най-добрият начин да спестите пари и време. Колкото повече знаете за вашата дестинация преди да сте я посетили, толкова повече ще се наслаждавате на изживяването. По този начин ще разпределите и времето си правилно, за да може да стигнете до местата, които искате да посетите. Но имайте предвид, че винаги може да се случи нещо и да промени плана ви.

Не търсете известното, потърсете това, което харесвате

Трудно е да устоите и да не направите снимки на най-известните места в градовете или да посетите големите музеи и площади, за които сте чели в книгите. Но не забравяйте, че все пак пътуването е лично преживяване и зависи преди всичко от интересите ви. Ако обичате храна – фокусирайте се върху намирането на уникални ресторанти. Ако обичате изкуството – прекарвайте повече време в музей, който харесвате. Не се страхувайте да слезете от традиционната туристическа пътека и да намерите нещо, което е специално за вас.

Опитайте от традиционното

Отседнете в малко локално хотелче. Опитайте от регионалните вина или ястия. Забравете за големите вериги и посетете местното кафене или ресторант. Част от пътуването е да усетите духа на мястото, което посещавате, и да се впуснете в живота на хората там.

Подаръците

Моят съвет е да се измъкнете от типичните сувенири и да потърсите нещо по-оригинално и специално. Някой местен дизайнер, предлагащ дрехи, които няма да намерите никъде другаде. Артикули, направени пред очите ви. Възможностите са много, само трябва да ги потърсите.

И най-важното…

Отделете от пътуването си поне една вечер, в която да се облечете хубаво, да резервирате местен ресторант и да се насладите на преживяването. Намерете места, които предлагат уникална храна и напитки и си починете. Все пак ароматите и вкусовете също са пътешествие.

Google+ Comments