Над небето или най-високите сгради в света

Днес се отправяме на пътешествие, което е високо, високо в облаците. Или казано по друг начин – на най-високите сгради в света. Те са комбинация от впечатляващо въздействие на архитектурата и инженерството, както и емоция на изживяваното при посещението им. Те са символ на съвременното развитие и иновации и привличат вниманието. А ако искате да застанете на върха на света, то направих кратък списък с информация за тях. Засега аз съм бил само в първата и съответно най-висока сграда. А вие?

Бурдж Халифа – Дубай, Обединените арабски емирства. Това е най-високата сграда в света със своите 828 метра. Създадена е от талантливите инженери и архитекти на SOM, като е изградена със специални технологии за справяне с високата температура и силния вятър. А гледките от нея над облаците са невероятни – споделям от личен опит.

Шанхайският небостъргач – Шанхай, Китай. Доскоро беше втората най-висока сграда в света с височина от 632 метра, но мисля, че вече я измести Мердека в Малайзия. Той има форма на връх и е създаден от Gensler, като е използвана иновативна технология за конструкцията.

Абрадж ал-Бейт – Мека, Саудитска Арабия. Това е третата най-висока сграда в света с височина от 601 метра. Сградата е част от голям комплекс, който включва много хотели и офиси. Той е създаден от Dar Al-Handasah, като е изграден с много високи стандарти за безопасност.

Сентръл Парк Тауър – Ню Йорк, САЩ. Това е най-високата сграда в САЩ със своите 541 метра. Тя е изградена същи от архитектите на SOM и е една от най-големите стъклени сгради в света.

Шард – Лондон, Великобритания. Това е най-високата сграда в Европа с височина от 309 метра. Тя е създадена от Renzo Piano и се намира в центъра на Лондон.

Google+ Comments