Най-добрите места в Европа да прекараш Коледа

Със семейството ми до този момент единствено сме празнували Коледа в България.

Естествено, ще кажете – все пак тук живеем. Коледа е празник на дома и семейството.

Да, обаче напоследък започнах да го чувствам като загуба. Домът е където е семейството, а коледна трапеза можем да опънем навсякъде. При всички тези невероятно коледни фестивали по цял свят, чиято слава се носи надлъж и нашир, е срамота да прекараме целия си живот без да видим нито един.

Така започнах да кроя планове за вълнуващо коледно приключение в чужбина. Стана късно за подобни начинания тази година, но за следващата съм хвърлил око на няколко фестивала, кой от кой по-интересен. Тъй като се съмнявам да ни се пътува до твърде далечни краища на света през тези тихи, благи (и студени) празници, основно съм се придържал към Европа.

Берлин, Германия

Ще започна с класиката. Много от нас свързват големите тематични коледни фестивали именно с Германия (в моя случай също и Австрия). Казват, че по Коледа има поне по един коледен пазар във всеки квартал на Берлин. Най-големите и известни са тези в Шпандау и в Gendarmenmarkt, който нямам представа как да транслитерирам. Мисля, че ако искаме да се насладим на различен коледен пазар всеки ден, няма по-добро място от Берлин.

Будапеща, Унгария

Будапеща е пълна с коледни пазари от ноември до края на декември. Най-големият е този на площад Vorosmarty, а след него веднага се нарежда пазарът до Базиликата. Тези пазари са всичко, което очаквате от коледно шествие – изпълнени открай докрай със светлини, традиционни ястия, топли напитки, народно изкуство и жива музика.

Селото на Дядо Коледа, Финландия

Отсега си признавам, че това може да е прекалено амбициозно като за коледните празници. Едно е да пътуваме хиляди километри до дълбините на Финландия… друго е да се върнем по същия път след пищните празнични вечери.

Въпреки това си го набелязвам като нещо, което някой ден искам да видя – може даже да не е точно по Коледа. Santa Claus Village се намира в Rovaniemi в Лапландия, Финландия. То е нещо като град-музей на Дядо Коледа и работи целогодишно. Има множество хижи, бунгала и хотели на разположение за престой, всяко по-приказно от предишното. Може би най-интересни са стъклените иглута – прекрасни къщурки изградени предимно от стъкло, включително тавана, през който можете да се насладите на нощното небе. Затова най-доброто време да се посети е през зимата, когато се вижда Северното сияние. В селото се предлагат множество атракции и събития на тема Дядо Коледа. Определено звучи като едно от най-приказните места на света.

Google+ Comments