Най-необичайните видове туризъм

Всички знаем за „обикновения“ културен туризъм. Знаем и за доста от видовете приключенски туризъм (екстремен, планински, конна езда), както и за по-спокойните типове алтернативен туризъм (кулинарен, винен, наблюдаване на птици).

Обаче чували ли сте за т.нар. бедствен туризъм, или че някои хора посещават далечни страни специално, за да се сближат с култури, от които произтичат предците им?

Ето списък с най-необичайните (според скромното ми мнение) видове туризъм в света:

Бедствен туризъм

Тук не се има на предвид пътуване до места, където се очакват скорошни бедствия, с надеждата, че ще можем да ги изпитаме на живо.
Бедственият туризъм е създаден за тези, които изпитват силен интерес към известни и мащабни исторически природни бедствия, както и такива, предизвикани от човешка ръка. Една от най-известните дестинации за този тип туризъм е Помпей, част от Национален парк Везувий в Италия. Екскавацията привлича 2,5 млн. туристи годишно.

Чернобил също е на път да стане подобна дестинация, ако можем да съдим по фестивала, който се проведе там преди няколко месеца.

Вампирски туризъм

За жалост, няма да имате възможност да вземете автограф от Дракула, но можете поне да се поразходите из двореца му.

Вампирския туризъм отвежда хората до места, свързани с легенди за вампири. Това включва места, където са открити вековни кости, върху които са извършвани ритуали против вампирясване – заковаване на погребания с кол за ковчега или затискане с тежък камък, за да не избяга, и слагане на едър камък в устата, за да не може да хапе. Както се досещате, Румъния вероятно е столицата на този тип туризъм. Там е живял Влад Цепеш, владетел на Влашко, познат по-скоро от легенди отколкото от историческите сведения, които описват живота му. Той е известен като вдъхновението зад литературния герой Граф Дракула. Голяма атракция е дворец, който всъщност няма много общо с историческата личност – нито с Дракула, – но пък перфектно пасва на вампирската естетика.

Знаете ли обаче, че България е изненадващо подходяща за този тип туризъм? Ритуали против вампирясване са били практикувани и тук във времето преди покръстването. Преди няколко години по Черноморието откриха масов гроб, в който са открити 17 „вампира“ – тоест хора, на които са правени ритуали против вампирясване. Има над 100 такива гробове из цяла България. Все още не сме го превърнали в официален, подкрепен от министерството, тип туризъм, но ако някой ден това се случи, вероятно ще има заинтересовани.

Мрачен туризъм

Някои хора просто обичат да им е зловещо. За тях е измислен мрачния туризъм – цяла група туристически поджанрове, свързани с какви ли не злокобни места и градски легенди за свръхестествени събития. В Америка това най-често приема формата на посещения на хотели, които се говори, че са обитавани от призраци. Една от най-известните атракции в мрачния туризъм са Парижките катакомби – подземен лабиринт, в който по стените са наредени костите на над 6 милиона души.

Толкински туризъм

Добре, признавам. Този вид туризъм изобщо не е странен. Възможно е да съм малко пристрастен.

Някои книги просто имат много сериозни – даже прекалено сериозни – фенове. Поредицата „Властелинът на пръстените“ е сред тях. Всяка година безчетен брой туристи посещават места, свързани с книгите и филмите. Тъй като филмите са снимани изцяло в Нова Зеландия, можем да проследим поне част от тях – между 2000 г. и 2006 г., потокът от туристи на острова е скочил с 40%. Много отдават този факт именно на филмите.

Това е моят кратък списък с любопитни видове туризъм. Има още много, които не можах да засегна, а и съм сигурен, че ще продължават да се появяват нови.

Бихте ли пробвали пътуване на някоя от тези тематики?

Google+ Comments