Чудеса от железобетон

betonБуда парк – чудесен фантастичен парк и една от най-интересните забележителности на Лаос, колкото и странно да звучи, не притежава нито историческа стойност (паркът е доста млад), нито художествена (защото всички скулптури в него са изработени от железобетон).

Създател на това безспорно интересно място е Луанг Пу Буанлиа Сулилат – тайски религиозен лидер, велик мистик и отличен скулптор. Според една от легендите, когато е бил много млад, той паднал в пещера, където срещнал отшелника Кео Ку, който се превръща в негов духовен наставник. Така през 1958 г. Бунлиа основава собствен култ, събира последователи и не на последно място създава това уникално място, вдъхновено от символиката на будизма и юдаизма. Строителите, които се захванали с изграждането на парка, били обикновени хора и работели на доброволни начала. Всички статуи са направени от бетон като един от възможно най-евтините материали.

Една от най-големите статуи в този музей на открито е Лежащия Буда. Друга интересна фигура е с огромни очи – когато човек я погледне неволно в главата му се появяват аналогии с най-славните исторически личности. Други експонати пък впечатляват с естествеността си и приликата им на съвсем обикновени хора.

Но безспорно най-монументалната фигура е сферата, изпълнена като глава с отворена уста – като символ на безмилостния свят, в който живеем. В нея има три етажа, които ни насочват към рая, Земята и ада, както и 365 малки прозорчета – колкото са и дните в годината. На самия й връх ви очаква ослепително слънце и Дървото на живота. И дървото, като всички останали скулптури, е направено от бетон, а от него се открива прекрасна гледка към парка, която със сигурност ще спре дъха ви и ще ви накара да се почувствате като попаднали в приказна страна. Цялата територия на тази страна е населена от невиждани същества и герои на легенди. Тук има и зверове, и риби, и богове, и простосмъртни.

Така че, ако се окажете в Лаос, в никакъв случай не пропускайте да посетите Буда парк, без това пътешествието ви няма да е пълно.

 

Google+ Comments