Пътешественици от креслото

Пътешествията и пътуванията са сред онези дейности, за които мнозина от нас мечтаят, било то дали поемаме на път на близко или далечно разстояние.

Обикновено по-близките ни дестинации са ни по-достъпни, така че далечните остават по-утопични. Много по-лесно ни е например да посетим някой съседен български град или да отидем някъде сред природата в съседната планина. Вижте, ако ни се прииска утре да отскочим до Египет, за да видим пирамидите на Гиза с очите си, това може да се окаже проблем.

Колкото по-далечно е едно пътуване, толкова по-скъпо излиза. Има някаква прогресия помежду им величините разстояние-цена и именно тя често се явява пречка да осъществим мечтите си. А когато осъзнаем, че мечтаната дестинация ни е невъзможна към момента, може да прибегнем до едно логично решение – пътешествия от креслото. Те са евтини, достъпни и могат да ви заведат на непознати кътчета, за които дори не сте се сещали преди. Вярно е, че не е като да сте там наистина, но е по-добре от нищо, нали? Има няколко начина да „пътувате“ без да напускате дома си.

book-books-chair-train-travel-Favim.com-209541

Първо, чрез книгите. Книгите винаги са имали способността да ни пренасят далеч от случващото се тук и сега. Ако четете пътеписи например, съвсем спокойно ще можете да обиколите света и да отскочите до Монако на с. 134. Предупреждавам ви, че жанрът е по-описателен и не е за всеки. Не се отказвайте обаче, там някъде има автор, който да ви се хареса и да ви отведе на околосветско пътешествие.

Второ, филми. Гледайте научно-популярни и други подобни филми. Те ще визуализират пред очите ви един различен свят ще задоволят сетивата ви поне за малко. Докато не стане моментът да  видите на живо това, което е на екрана в момента.

Трето, разговори с приятели. Всеки има познат, който е бил тук или там. Поговорете с него или нея. Споделете си истории, обогатете се взаимно. Няма какво да изгубите, но можете да спечелите много.

Google+ Comments