Птици на скалата

Едно от най-загадъчните и красиви ъгълчета на Исландия са Западните фиорди (в оригинал –  Western Fjords). Тук, където изсеченото скалисто крайбрежие се среща с бушуващото море, се намира удивително място – скалата Латрабярг. Тя е най-западната част на тази северна страна и най-голямото общежитие за морски птици.

На Latrabjarg в пълен комфорт се е установил огромен птичи базар, който се е разпънал на цели 14 километра по ръба на водата. А на места височината на базалтовото било достига до 450 метра.

На стръмните скалисти склонове гнездят милиони корморани, сайлони (тук ги наричат alka) и разбира се, любимите на туристите тупици. Тези красиви пернати, обитаващи най-високите части на скалния отвес, почти могат да бъдат докоснати с ръка – те допускат хората съвсем близо до себе си и позволяват да бъдат снимани от минимално разстояние.

Между другото, в Исландия наричат атлантическите тупици “летящи риби” и може да видите тези червеноклюни хвъркати не само на тази екзотична скала, но и върху тениски, сувенири, табели – на практика те са един от основните символи на страната.

Много месеци подред тези забавни птици с ципести лапи прекарват в океана, но дойде ли време да гнездят – те винаги се устремяват именно тук, към Latrabjarg, и никъде другаде.

Това е и причината, поради която можете да “хванете” тези симпатични животинки само от началото на май до края на август – по време на размножителния им период. През другото време на това иначе шумно и оживено от птичи крясъци място цари пълна тишина – сякаш скалистият бряг си почива и готви за следващия път, когато ще приеме кресливите си гости. Така че няма нищо чудно във факта, че това птиче царство се ползва с огромна популярност сред туристите и че е истински рай за орнитолозите.

icl

Google+ Comments