Перлан – перлата на Рейкявик

Питали ли сте се някога в какво би могла да се превърне резервоарната система за градско водоснабдяване. Едва ли сте имали повод за такива въпроси. В Исландия обаче, личи по всичко, климатичните условия предразполагат към неординарни решения и отговори на подобни питания. Там хранилищата станали… перла. И именно така кръстили те това, което се получило –  Perlan. И няма как да не се съгласите с тях, като прочетете това, за което ще ви разкажа днес.

perla

Оригиналното здание с полусферичен покрив е високо 25,7 метра, обемът му е 20 хиляди куб. м, а общата площ – 3700 кв. м. Стоманена рамка държи стъкления купол и стените, свързващи шестте алуминиеви резервоара – обемът на всеки един от тях позволява да събере 4 милиона тона вода.

Сигурно вече се питате как може да изглежда отвътре едно подобно здание. На първия етаж има зимна градина, голяма 1 дка, която се осветява от външната страна от цели 58 прожектора. В градината има и великолепна концертна зала, в която много често гостуват знаменитости.

Ако се изкачите до четвъртия етаж, ще попаднете на наблюдателна площадка. Великолепна панорама в детайли ще се открие пред погледа ви, ако използвате един от шестте телескопа, монтирани там.

На площадката се намира и сферичен купол, в който е разположен необичаен ресторант – подът му се върти, даже и ако сте напълно трезвени. Пълно завъртане той прави за два часа. А през нощта към наблюдателницата засияват хиляди светлини, които осветяват купола от всички страни.

Има в Перлан и магазини, и музей на сагите, в чиято експозиция са включени восъчни фигури, разказващи за живота и бита на исландците.

Но това, което със сигурност ще ви впечатли най-много – в зданието има изкуствен гейзер, който на няколко минути изстрелва към върха мощна водна струя.

Истинско бижу – като името си. 🙂

 

Google+ Comments