Рилският ни манастир днес

Една от най-големите забележителности у нас – носител на дълга история и святост, несъмнено е Рилски манастир. Не случайно той присъства в списъка на ЮНЕСКО. Това определено е едно от местата, които всеки българин трябва да посети. Ако все още не сте го направили – побързайте да отидете! Обещавам ви, че няма да съжалявате.

Запознати твърдят, че обектът заема втора позиция по посещаемост забележителности у нас. Комплексът е разположен на площ от 8800 кв. м., а сградите притежават различна и уникална по себе си архитектура. България притежава огромни ценности и богатства, а Рилският манастир е едно от най-значимите.

Днешният вид на Рилски манастир датира от началото на 19 век. В четириетажната сграда има музей, монашески килии, библиотека, игуменска стая, параклиси, кухня, стая за дарители и други. Наоколо е обсипано с множество съоръжения.

Тук идва въпроса: Грижим ли се за Рилския манастир днес? Как го пазим и съхраняваме? На първо място няма как да не отбележа, че редица известни и неизвестни личности, институции и фирми правят дарения за манастира, било то парични или не. Така например Здравка и Виолета Георгиеви предоставят древни предмети, предназначени за Кюстендилската стая в манастира. Светослав Кантарджиев прави дарение за църквата на манастира. Все благородни дела, които няма как да не отбележа. Министерството на образованието и науката пък е осигурило компютър за монасите. Както се казва – кой с каквото може помага. Призовавам и вас – всички мои читатели, ако имат възможност и желание да се включат в тази дарителска акция, за да доразвием и опазим едно от най-святите ни места.

Google+ Comments