Другата страна на Перущица

Както вече забелязвате, през последните месеци темите ми в блога са свързани с пътувания в България. Не само заради ограниченията, които са в момента, но и заради новата ми максима. Така и вас ви запознавам с някои от чудните места в страната ни. Предполагам, че много от вас са ги посещавали, но аз ще се опитам да дам един нов прочит на дестинациите.

През уикенда решихме да се отправим към възрожденска Перущица. Всички сме изучвали в училище за духа на хората, които се преживели големи изпитания по време на турското владичество. Точно това обаче помага на градчето да запази духа си и отвсякъде да лъха сила. Интересно разположено точно в полите на Родапа планина, с малки, тесни и завъртени улици, се преплитат новото и историческото.

В землището на Перущица се намира прочутата Червена църква. При нейното посещение може да си вземете комбиниран билет за намаление на Историческия музей и още няколко обекта в града. Въпреки че архитектурата, информацията и историята, която носят от тези чудни места, аз останах впечатлен от едно конкретно място – Паметника на трите поколения.

Мога да ви споделя, че съоръжението е построено по случай 100 години Освобождение. Наистина изглежда малко социалистическо, но пък е много внушително и разкрива чудна гледка към цялото пловдивско поле. А най-хубавото е, че до него се намира още един паметник и пътечки, които са чудни за леки разходки сред природата.

Бих ви препоръчал след като се запознаете с всичко историческо за Перущица, да се впуснете в пешеходни разходки. Оказа се, че от населеното място има много пътечки, които отвеждат до горски полянки и с минимално ходене се издигаш доста нависоко. Аз изпробвах няколко маршрута и останах приятно изненадан. Ако пък искате да се предизвикате още, може с автомобил на се качите и до Връховръх, където ще сте на върха.

Google+ Comments