Алпийската тъмница в херцогската резиденция

На източния бряг на Женевското езеро, недалече от Монтрьо, на фона на близките планини, се откроява величественият силует на известен в цял свят замък.

Възпят от Байрон, обект на възхищението на Шели, Виктор Юго, Александър Дюма и Русо. Замъкът Шийон, по-известен като Шильонския замък.

alpiiska-tumnicaСтъпил на невисок скален постамент, той като че ли плува по сините води на езерото. Само един мост го свързва с брега. Някога това давало възможност да се контролира пътят към Санбернарския проход – единствената транспортна артерия между Северна и Южна Европа.

Укрепената каменна стена с три кули и дълбокото езеро на практика правели двореца непристъпен за врагове.

Историята на това място, както и на много други, започва още в древността. Първото свидетелство за херцогската резиденция се появява още през 1160 година, макар че много вероятно зданието е било факт още през 9 век. В 12 век започва активното му преустройство и разширение, за да достигне истинския си разцвет през 13-14 в. Именно по това време той се сдобива с днешния си облик и размери: 25 сгради, построени в ранен готически и класически романски стил, образуват три вътрешни двора. Тогава са построени и параклисът, оръжейната, както и разкошни жилищните помещения за гостите на херцога.

За “гости” са предназначени и студените подземия на двореца, където под високите сводести тавани бил устроен затвор. Тук в Средновековието са се борили с магьосниците и вещиците. Тук са измъчвани евреите, обвинени в отравянето на водните кладенци, което, се твърди, е станало причина за чумната епидемия. Тук са били затворени поддръжниците на Реформацията, най-известният от които бил абат Гийом де Болу, удавен по-късно във водите на Леман по обвинения в ерес и магьосничество.

Тук четири години без съд и присъда е бил прикован към стълб приорът на манастира “Св. Виктор” – Франсоа Бонивар. История, която до такава степен поразява Байрон, че той пише поемата “Затворникът от Шийон”.

Днес замъкът е музей, в който неволно се пренасяш столетия назад. В мрачното Средновековие, когато ръка за ръка са вървели разкош и страдания, пирове и жестоки наказания, животът и смъртта…

 

Google+ Comments