Разкошна колекция в разкошна сграда

kolekciaИстинска съкровищница на наистина древни експонати на водещата швейцарската компания Patek Philippe и възможно най-пълна колекция от модерна литература и древни томове за часовникарското изкуство – всичко това е поместено в Музея на часовниците, в луксозна и красива сграда в сърцето на Женева.

Идеята за създаването на подобно място е преследвала цели три поколения от президентите на фирмата. И ето че през 1989, когато Patek Philippe празнуват своя 150-годишен юбилей, е взето окончателното решение за реализацията на този проект.

На първия етаж на музея посетителите се срещат със загадъчни експонати – огромни дървени маси с окачени в ъглите им кожени мехове. Именно на такива плотове са създавали своите творения първите европейски часовникари. А меховете са служили за съхранение на ценните части от устройството, за да се избегне опасността някой тромав чирак да ги събори на прашния под.

На следващия етаж е сбирката, която представя механизми, изработени в периода между 40-те и 60-те години на 16 век. Кръгли кутийки и часовници във формата на кръстове. Емайлирани пейзажи, амури и богини на циферблатите. Миниатюри, изобразяващи коронованите особи на Европа. Уникални театрални устройства под формата на пистолети, музикални инструменти, телескопи.

На третия етаж на сградата са представени моделите на фирмата домакин. Тук можете да видите всички колекции – от сдържаната Calatrava до разкошни колекции в ориенталски стил. Тук ще видите и еднометров паметник на марката Breget, който работи на принцип, и до ден днешен неизвестен на съвременната наука, и огромна Bratina – подарък от Николай II.

На четвъртия етаж се помещава библиотеката, която е събрала повече от 7 000 тома, посветени на историята на часовниците и часовникарския занаят.

Антични рядкости и механизми, принадлежали на прочути творци и личности – Лев Толстой, Чайковски, кралица Виктория, Вагнер, Киплинг… Първите ръчни модели, създадени от компанията през 1868 г., и хронографа Calibre 89 – един от най-сложните съвременни модели (той определя температурата и изчислява датите на Пасха, изчислява времето за изгрев-слънце и астрономически схеми – общо в него има 33 различни механизма).

За скъпи екземпляри тук пари не се пестят – както сами ще се убедите, това е единственият музей в света, който няма ограничения в бюджета.

 

 

Google+ Comments