Берн – кулата Цайтглокентурм

Всяка държава, всеки град си има своя символ. Спор няма, че за столицата на Швейцария това е камбанарията Цайтглокентурм.
Подобно на много други древни кули, за които вече съм писал, и тази има своята интересна история. Построена е заедно с градските стени още през 12 век и отначало е изпълнявала ролята на западна врата на Берн и в същото време отбранително съоръжение.
bernМного години от нея са се смятали разстоянията до всички кантони в страната, така че в миналото тя е изпълнявала и ролята на своеобразен нулев километър. Именно от западната порта на столицата са разпръснати във всички посоки стълбове, на които било указано времето по пътя.
Минали години, векове – сменял се обликът на това съоръжение, сменило се и неговото предназначение. През 14 век градът така се разраснал, че тя се оказала доста далеч от пределите му и в продължение на столетие изпълнявала ролята на градски затвор.
Началото на 15 век се оказало катастрофално за Цайтглокентурм – през 1405 пожар напълно я унищожава. Но гражданите взели единодушно решение да възстановят тази историческа реликва. Построили я отново и дори вградили в стените й часовници с камбани. И до момента тези часовници се смятат за главни за кантона. Всички часовникови механизми в столицата се сверяват по тези на кулата.
А през 1530 г. съоръжението се обзавело с нов механизъм – дело на К. Брунер. От него освен времето, може да научите и денят от седмицата, и месецът, и даже фазата на Луната и зодиакалния знак, в който се намира.
Настъпването на всеки кръгъл час се оповестява от кукуригането на петел, а четири минути преди това можете да видите чудесно минипредставление, в което главни артисти са механични приказни персонажи и мечките – още един от символите на столицата на една от най-красивите и спокойни страни в света.

 

Google+ Comments