Виена – забележителности в излишък

Идват коледните и новогодишните празници. Ако все още не сте решили къде да празнувате, днес ви предлагам един отличен вариант за празниците, ако семейният бюджет го позволява – столицата на Австрия, Виена. Един от най-красивите и най-стари градове в Централна Европа – красив през всички сезони, но изключителен зимно време. Разположен е в полите на Източните Алпи, на брега на Дунав. И в добавка към този красив пейзаж –  грациозна и величествена архитектура. Днес Виена е един модерен и функционален град, но накъдето и да погледнеш, навсякъде виждаш старини. Тук забележителностите са наистина в излишък.

Център на града се явява площад Свети Стефан. На него е разположен и символът на града – катедралата Свети Стефан. Декорацията вътре е разкошна, с многобройни каменни скулптури и величествени органи. Свети Стефан, на името на когото е кръстена катедралата, се смята за покровител на града. От площада по пешеходна улица може да стигнете до резиденцията на Хабсбургите, а после и до замъкът Шьонбрун, лятната им резиденция, където се намира и най-старата зоологическа градина в света. Не пропускайте да посетите и Музея на историята на изкуствата и Природонаучния музей, наричат ги музеите близнаци, освен че са с прекрасна архитектура, те притежават и едни изключителни колекции.  Няма как да подминете и сградата на Парламента, украсена със статуя на Атина Палада, до нея пък е Виенската опера.

Виена като цяло е свързана с имената на много велики композитори и не случайно си е спечелила титлата музикална столица на Европа. Именно тук всяка година се провежда знаменитият оперен бал. Но освен с всичко това, Виена се слави и със своите красиви паркове. Не са много тези, които не са чували за знаменитата Виенската гора. И всичко това е само една малка част от всичките забележителности на Виена – град, в който всеки може да намери място за себе си.

Google+ Comments