Безопасно пътуване в чужбина

Повечето от красивите държави, които посещаваме – както и тези, които предстои да посетим – са доста безопасни, поне в туристическите местности. Обаче смятам, че винаги е добре човек да е подготвен за неочаквани спънки.

Ето няколко дребни съвета, които аз и семейството ми винаги следваме, когато пътуваме в чужбина – ей така, за всеки случай.

Научи телефона на местното българско посолство

Малко туристи знаят, че при нужда от помощ могат да се обърнат към местното българско посолство или консулство. Особено в случаи на откраднати или изгубени лични документи, неразбирателства с местните власти, неочаквани здравословни проблеми или друг спешен проблем, при който ви е нужна помощ от орган на реда.

Ако в държавата, в която се намираш, няма българско посолство, можеш да получиш същата помощ от всяко друго посолство на държава членка на ЕС.
Можете също преди пътуване да се регистрирате през сайта на МВнР България, особено ако смятате да пътувате до рискови държави.

Не дръж документите си в чанта

Този съвет ме спаси от много главоболия преди няколко години в Лондон, когато откраднаха ръчния ми багаж от заключена кола. По закон трябва винаги да имаш лични документи със себе си докато си в чужда държава. Държах моите в специален колан под дрехите, и това ги спаси. Успях да се върна в България без проблеми. Ако пътувате често, препоръчвам да си осигурите такъв или подобен колан – много е полезен.

Прочети съвети от други пътували до държавата

Хубавото на интернета е, че ако имаш въпрос, вероятно някой вече му е отговорил.

Потърси информация във форуми, където хора споделят опита си от пътувания до съответната държава. Можеш да прочетеш и мнения на местни жители. Възможно е туристите да са подходили с лека параноя към непознатото място, а на местните начина им на живот вероятно им се струва съвсем нормален – както и нивото на престъпността. Истината обикновено се намира някъде между двете.

Обърни внимание на безопасните и опасните места в града

Всяко по-голямо населено място си има добри квартали и не толкова добри квартали. Поразрови се и опитай да откриеш частите на града, в които определено не искаш да оставаш по улиците след залез.

Проучи малко за местната култура

Особено коварни са жестикулациите, които в някои държави означават едно, а в други – нещо доста по-нецензурно. Винаги е добре да си подготвен, за да не обидиш някой местен по невнимание, а и да не интерпретираш техен жест като обида към теб.

Научи колкото може повече за транспорта

Това е едно от най-важните неща, които трябва да направите, ако смятате да пътувате без туристическа група. Всяка информация за градския транспорт, главни пътища, предпочитани методи за придвижване и цени на таксита могат да ви се окажат от полза.

Това е от мен. По време на някои пътувания взимаме по-сериозни мерки, по време на други – почти никакви, но това са основните съвети, които мога да дам на всеки, който възнамерява да посети друга държава за първи път.

Вие какво бихте добавили?

Google+ Comments