Какви са корените на испанската систа?

Не знам за вас, но аз определено завеждам на испанците за тяхната сиеста. Доста често и аз си мечтая, докато съм на работа, да мога да се опъна на някое диванче и да дремвам за половин час. Все си мисля, че ще ми се отразява добре, ще се зареждам с енергия и буквално ще рестартирам организма и съзнанието си. Разбира се, подобна възможност си остава в сферата на илюзорните ми мечти и е далеч от потенциала да се случи…

siesta-1

Въпреки това нека поясня в какво се изразя испанската сиеста… това е кратка следобедна дрямка, която продължава по 20-30 мин. Тази дрямка се взима след обедното хапване, някъде между 12 и 15 ч. Научно доказано е, че подобна бърза почивка се отразява благоприятно на производителността на хората и спомага да се чувстват по-добре. Освен това е напълно нормално, след като хапнеш, организмът ти да се заеме с процеса по храносмилане и да възникне естествено желание за почивка. Не са за пренебрегване и големите жеги, които неизменно настъпват в по-южните страни в тези часове на деня и които ни изтощават допълнително.

Сиестата е традиционна практика в някои южноевропейски страни, но Испания като че ли е страната, която я прославя най-широкото по света. Смята се, че историята на сиестата е започнала някъде преди 300-400 години, но няма неоспорими факти, които да докажат конкретна теория. Все пак факт е, че сиестата е страхотна традиция, която продължава да се прилага и до днес. Важното при нея е да не й се отдавате прекомерно, а наистина да се ограничите до 30 мин. спокойна почивка следобед.

Между другото през 2010 г. в Испания за първи път е проведен Национален шампионат  по сиеста, в който взели участие 360 души. Журито измервало скоростта, с която заспиват участниците (с помощта на лекарски екип), продължителността на съня и дори силата на хъркането им. Победител тогава станал 60-годишният Педро Сориа Лопес, който си спечели титлата „Кралят на сиестата“ и 1000 евро награден фонд.

Google+ Comments