Какво е нужно да знаем, за да планираме перфектната ваканция в чужбина

Да наемеш туроператор да планира цялото ти пътуване определено е най-лесния и безболезнен вариант при многодневна ваканция в чужбина, но безспорно се губи част от магията. Друго си е сам да си избереш всичко от хотела, до графика, до забележителностите, които ще видиш. Затова ви предлагам кратък списък с неща, които ви е нужно да знаете, за да не пристигнете неподготвени в някой квартал на Кейптаун и да се чудите накъде да поемете.

Ще са ви необходими:

• Много време за плануване
• Предварителни резервации за всичко, за някои неща даже с месеци
• TripAdvisor
• Въображение

Как да стигна до там?

Потърсете и запазете самолетни билети за необходимите ви дати. Имайте предвид, че цените на билетите са различни според сезона – ако търсите по-евтино пътуване, подберете внимателно датите си.

Ако предпочитате да идете с кола, нещата стават значително по-сложни (и съответно – по-забавни). Ще се наложи да проучите внимателно маршрута и да изберете през кои гранични пунктове е най-удобно да минете. Проучете също какви документи ще са ви необходими, ако се наложи да минавате през държави извън Европейския съюз.

Добре, пристигнах. Сега къде ще спя?

Какво очаквате от един хотел зависи от предпочитанията ви. Обърнете внимание на цената, локацията, удобствата и най-вече – отзивите. Важно е да си направите резервация поне два месеца предварително, а ако смятате да пътувате в пиков сезон – даже още по-рано.

Но как да стигна до хотела?

Тук ще трябва да сте си измислили транспорт. Ако сте пристигнали с кола, вероятно ще си продължите с нея през цялото пътуване, но ако сте дошли със самолет трябва да сте решили как ще се придвижвате оттам нататък.

Бихте могли да проучите най-подходящия начин за придвижване от всяка точка в програмата ви до следващата – метро, автобус, влак, трамвай. Тук ще се занимавате много с билети, спирки и чужди графици, но пък няма шанс да се изгубите.

Ако решите да си наемете кола, на първо място трябва да откриете най-подходящата – и най-изгодна – оферта. Има шанс тя да не е на самото летище.

Без значение дали сте с ваша кола или с наета, не забравяйте да проучите подробен маршрут на цялата ви ваканция. Препоръчвам да използвате и GPS – отделно устройство или мобилно приложение.

Какво въобще има за гледане тук?

Тази част зависи от това какво искате да видите. Навсякъде е пълно със забележителности – някои интересни, някои не толкова. Проучете най-популярните атракции и какво ги прави толкова атрактивни. Можете да потърсите и блогове с по-алтернативни и по-малко познати забележителности.

Решете също дали искате да останете само в града или селото, в което гостувате, или ви интересуват също и забележителности в околностите и близки селища.

Какво има за правене?

На първо място си изберете ресторанти, кафенета и закусвални за цялото пътуване. Винаги си струва да се опита местната кухня – можете да потърсите най-вкусните традиционни ястия или да попитате някой местен за препоръка.

След това решете дали ще искате да се впуснете в нощния живот, смятате ли да пазарувате (дрехи или подаръци?) и има ли някакво забавление, с което е известно това селище (като например необичайно голям център за пейнтбол).

Малко е топличко…

Задължително проучете климата в региона в сезона, в който искате да пътувате, и си вземете подходящо облекло и обувки.

Друга важна информация

Проверете видът на контактите в съответната държава (може да ви трябва конвертор), теренът, по който ще вървите (ако е стръмен или каменист е възможно да ви трябват по-удобни обувки) и ако сте с кола – дали в хотела или в близост до него има паркинг.

Това са основните неща, които трябва да знаете предварително преди да отидете на самоорганизирано пътешествие в чужбина.

Случвало ли ви се е да си организирате пътуване сами?

Google+ Comments