Манхатън в пустинята

Шибам е град в Йемен, разположен в Югозападна Азия, провинция Хадрамаут. Тук за първи път в света са построени небостъргачи – сгради, високи около 30 метра, от 6 до 11 етажа.

Къщите много приличат на кули, които са изградени плътно една до друга, като по този начин се образува стена и на практика в града може да се влезе само от една врата. Разбира се, че тази архитектура не е случайна – в древността подобен тип конструкции са правени с цел населеното място да се защити от вражески набези.

Материалът, от който са правени тези интересни постройки, е неизпечен кирпич, приготвен от смесването на глина със слама и изсушен на пустинното слънце.

По броя на етажите може да се досетим колко членове е имало едно или друго семейство, при това те се увеличавали с нарастването на семейството.

Зърнохранилищата обикновено се разполагали на първите етажи, както и помещенията са добитъка, на по-високите етажи били гостните, след тях – кухните и спалните, а мъжете почивали на най-високия етаж, който се казвал мафрадж.

Въпреки че някои от сградите вече са на повече от 500 години и не са претърпели някакви значителни ремонти – последното защото не е имало нужда от такива, – те продължават да са обитаеми.

В града днес живеят над 7000 души и единственото нещо, по което може да разбереш, че се намираш в настоящето, са сателитните чинии и климатиците, монтирани по кирпичените сгради.

Особено красив е Шибам вечер, по залез-слънце. Сградите изглеждат нереални и приказни, когато угасващото слънце освети върховете им – може да си помислите, че всичко пред вас е мираж. Всъщност това е едно реално и истинско красиво място, към което се стичат туристи от цял свят, за да се насладят на неговата изключителност.

manhatten

Google+ Comments