Знаете ли за Атолука?

През последните месеци насочих усилията си в изучване на приятни места за пътуване из България. Не ми се искаше да залагам на познатите дестинации, които при хубаво време са пълни с туристи. Така открих едно чудно кътче в планината, което носи името Атолука. Вие чували ли сте за него?

Всъщност Атолука в превод от турски означава „място, на което се напояват конете“. Известно е с чистия си въздух, който се дължи на защитената гора от бял бор и смърч. В района има около 450 вили, както и почивна станция и е съвсем близо до село Равногор. Но интересното е, че се е запазило като едно от девствените планински места без излишни посетители.

Информацията ми се стори много привлекателна и затова със семейството ми решихме да направим кратка еднодневна разходка. избрахме точно 3-ти март. Въпреки че тръгнахме с хубаво и слънчево време, при пристигане в планинския курорт все още имаше сняг и се усещаше зимата. Трябва да кажа, че пътят до там е много добър и се пътува приятно.

Впечатление ми направиха наистина многото вили, които обаче според мен са необитаеми или се ползват сезонно. Има едно малко заведение, част от хотел, където може да се похапне. Въздухът е изключително чист – толкова, че чак може да ти се завие свят. Гледката към гората пък е приятно успокояваща.

Почти нямаше хора и ние спокойно се разходихме в иначе малкото курортче. Приятно е и за семейства с деца, тъй като мъниците могат да се забавляват дори и сами. Общо взето е горска приказка, близо до града, но с много здравословни предимства. Затова мога да ви препоръчам дестинацията, но не за повече от ден, защото няма много забележителности.

За последното май ви излъгах, защото видях път към едни интересни образувания в скалите, но нямах време и не бях подготвен да се изкача до тях. В близост пък се намират и Бекови скали, които предполагам сте чували. Май ако разгледате картата, ще откриете какво да правите в Атолука и за повече от ден.

Google+ Comments