Духовна и емоционална подкрепа за деца в неравностойно положение

decaВсяка година ставаме свидетели на кампании за наибиране на средста. С дарителство се занимават фирми, преуспели личности, със смс-кампании, благотворителни концерти и подобни. Но замисляли ли сме се от какво всъщност се нуждаят децата?

Една приятелка беше направила страхотен гаф на предишно работно място. Разказва го с усмивка, защото грешката не й е коствала напускане на работа, а и шефовете й са били симпатяги. Преди година покрай Коледа организирала събитие, на което били нужни 500 бр. хапки с месен деликатес. Нейната задача била да направи поръчката за почерпката като  изчисли колко опаковки от деликатеса са нужни. Объркала сметките и направила заявка за 500 опаковки без да се замисли колко месни хапки има в едина. Поръчката била толкова голяма, че от фирмата се наложило да работят извънредно. Два камиона с деликатес пристигнали за събитието. Осъзнала грешката си, приятелката ми уредила Коледно дарение за няколко домове за деца. Оттам любезните лелички въздъхнали и благодарили без особен ентусиазъм. Разказали, че хората се сещат за солидарност само по празниците. Дарявали хранителни продукти, които не били минали инспекция, или такива, които в един момент се натрупвали, поради своята многобройност, и  не можели да се изконсумират до крайният им срок. Така много от нещата се разваляли преди да им дойде ред, а след това дълги месеци децата разчитали само на кухнята в дома. А и имало нужда от обувки, чаршафи, сградата от ремонт, самите малчугани – от човек, които по няколко часа на седмица да им обръща индивидуално внимание.

Според мен от това се нуждаят децата – топла дума, мил жест, прегръдка. За жалост малко в България са фондациите, на които може да се рачита дори и на половина за тези неща.

Наскоро обаче една  ми направи впечатление –  Фондация „Аз съм?, създадена от Ива Механджисийска и подкрепена от небезизвестния Светослав Кантарджиев. В целите на фондацията са вложени не само редовната материална подкрепа, а и духовна и емоционална. Социално слаби, хора с трайни увреждания, страдащи от болести и деца, лишени от родителска грижа са обектите на фондацията. Разбрах, че в целите са заложени защита на правата и интересите им и намиране на разрешения на належащите им проблеми. Малкият екип на Ива обещава оказване на съдействие за повишаване на социални, трудовия, гражданския статус на хората.

Началото Ива Механджийска постави като привлече приятели и съмишленици като Йоко Захариев, Николай Мутафчиев, Камелия Воче, Никол Станкулова, Диляна Попова и други известни ни от телевизионния екран личности за благотворителен търг.

Аз мисля, че Фондация „Аз съм? има потенциала да помогне на нуждаещите се, защото е установила проблема в дълбочина. Би било хубаво, ако повече дарители и духовни покровители окажат емоционална помощ на изпадналите в неравностойно положение.

 

Google+ Comments