Turning Torso

turningТой е най-високият небостъргач в Скандинавието и най-високата жилищна сграда в целия Европейски съюз. Само московският Триумф Палас застава на пътя му, за да оглави класацията и в европейски мащаб. Той се извисява на брега на пролива Ересун в шведския град Малмьо, а за подарък за деня на ражданети си получава награда от Emporis Skyscraper Award като най-добрия небостъргач за 2005 г. Името му на пръв поглед е доста странно – в превод Извитият торс, – а негов кръстник е известният испански архитект Сантяго Калатрава.

А историята започва така… Ръководителят на шведския клон на компанията NCC, прелиствайки списание, попада на фотографията Twisting Torso на испанския скулптор Калатрава. И изведнъж му идва идеята, че едно подобно здание би стояло доста добре в Малмьо. Въпросът бил в това да успее да заинтригува автора на скулптурата прототип. След дълги уговорки прочутият испанец все пак се съгласява да поработи над проекта на това архитектурно безумство.

Така през 2001 година започва строителството на тази оригинална жилищна сграда. А след четири години 54-етажният небостъргач с височина 190 метра е официално открит.

Конструкцията му се състои от девет сегмента, във всеки един от които има по пет етажа. Всеки куб е извъртян на няколко градуса по часовниковата стрелка, вследствие на което последният е извит на 90 градуса спрямо първия. Всички етажи с петоъгълна форма с вертикално ядро. А поддръжката на тази извита конструкция е възложена на външна рамка, изработена от стомана.

Първите два етажа на Turning Torso са заети от офиси, а на останалите седем са разположени 147 разкошни частни апартаменти. Наемът на най-малкия от тях е около 1400 евро на месец. Но пък за сметка на това в този наистина интересен дом има всичко – като се започне от паркинг и пералня и се стигне до винарска изба и конферентни зали.

Както се казва – дай боже всекиму. Стига да може да си го позволи и да не го е страх от високо! J

 

Google+ Comments