Една седмица в централна Европа

Това лято решихме, че е време да направим едно пътуване, което да включва 3 различни града в три различни държави в централна Европа. Повечето от вас най-вероятно се досещат, че става въпрос за Братислава, Виена и Будапеща.

Пътуването започна с кратък полет от София до Братислава,където пристигнахме към 20 часа. Успяхме сравнително бързо да намерим квартирата си и да оставим багажа си. И веднага излязохме да се разходим из нощният град. За мое голямо учудване градът беше повече от приятен и приветлив. Прекрасни сгради в интересна архитектура, осветени по правилният начин, така че да бъдат подчертани преимуществата им.

На следващия ден се включихме в една от безплатните туристически обиколки, които се организират в повечето градове по света (като екскурзоводите разчитат на бакшиш от всеки който се е включил в обиколката). Това беше много интересно преживяване, тъй като Братислава не е особено голям град, а човекът е професионалист и те развежда сред най-значимите забележителности в града. Освен това за нас беше идеално, тъй като ние имахме само един ден в този град, който, както казах и по-рано, ми направи много приятно впечатление с уюта си и красотата си.

Оттам си хванахме автобуса и се отправихме към Виена. Пътуването беше не повече от час и половина, а вече бяхме в съвсем различен град и държава. Разликата си пролича още на автогарата.

Тръгнахме към квартирата, която си бяхме резервирали, а пътят ни беше дълъг и леко дезориентиран в огромната плетеница от възможности за превоз. Късно вечерта се настанихме в апартамент, който ни изненада със старото си обзавеждане и банята, която се намираше в кухнята. Посмяхме се на нелепата ситуация, в която бяхме изпаднали, но това не ни притесняваше особено, защото ние използваме тези квартири само да се къпем и да спим… а все пак имаше и от двете.

Виена беше неочаквано разочарование. Сив и стерилен град, където всички хора са до някъде роботизирани и студени. Със сигурност не успяхме да усетим онази атмосфера, която описват мнозина.

Следващата дестинация беше Будапеща. Ето там наистина останахме впечатление. Това, за мен е невероятен град, който е задължително да се посети поне веднъж в живота. Прекрасна атмосфера, страхотни местенца, където да можете да прекарате време навън и наистина много интересни забележителности.

Google+ Comments