Ходили ли сте в Постойна яма, Словения

Постойна яма е едно от най-интересните места, които да посетите на Балканите. Намира се в Словения, на 10 км. от едноименното градче Постойна и внимавайте, защото това е много важно… предлага най-дългия туристически маршрут в света! Цели 5,23 километра!

Но нека започнем още от самото начало. На словенски език яма означава пещера. Освен това словенците не използват името Постойна, а Постойнска, така че пред самата пещера ще видите табела с надпис Postojnska jama. Това е вероятно най-добре развитата от туристическа гледна точка забележителност в Словения. Годишно привлича над 800 хил. посетители от различни страни и континенти и доколкото знам е достигала до 1 млн. посещения. Мястото е много красиво, облагородено с множество магазини и заведения за хапване. За нашите стандарти идва малко по-скъпи, но е според мен си струва парите. Пътят до там е уреден и леснодостъпен, защото потокът на посетители е целодневен. Държавата обаче се е погрижила всеки от тях да си тръгне от пещерата доволен и щастлив. В билета на всеки е включено не само посещение на пещерата, но също и гид, който да води групата ти по време на цялата обиколка и да ти разказва любопитни факти. Гидовете са обучавани да говорят не само на словенски, но също така на английски, немски, френски, руски, италиански и , ако не се лъжа, има и китайски.

7369669_postojna-jama-slowenia-polecam-wszystkim

Обиколката на пещерата започва и завършва с возене на влакче, което развежда посетителите на пещерата по специално обособен маршрут. Интересен факт е, че първите релси на това влакче са положени през 1872 г., като в началото то е било задвижвано чрез бутане. Първият му парен локомотив е инсталиран в началото на ХХ век, а през 1945 г. е сменен с електрически. Още по-интересно (поне за мен е), че самата пещера е електрифицирана наистина рано – през 1884 г., което е по-рано, отколкото електрифицирането на словенската столица, Любляна! Дали по това време у нас се е говорило въобще за прокарване на ток? Някой помни ли?

В самата пещера можете да се нагледате не само на множество скални образования, сред които сталактити, сталагмити, сталактони, но също и траперии. Последните са като заоблени перденца, които са почти прозрачни и много красиви. Образуват се, когато вода минава по самата скала и след това капе, вместо капката да се стича директно надолу. Аз лично не съм виждал подобни у нас.

Между другото, ако посетите Постойна, имайте предвид, че там чат-пат се провеждат концерти или други събития заради добрата акустика в пещерата. Има дори отделение, което носи името Концертната зала. Дори и да не попаднете на момент, когато има такова събитие обаче, носете си яке и шапка, защото целогодишната температура на това място е около 8 градуса по Целзий и, ако влезете по тениска и къси панталони, ще замръзнете от студ. На излизане ще забележите също, че има голям аквариум с един определен ендемит – казва се humanfish или човешка рибка и е най-голямото от своя вид. Не се залъгвайте по името му обаче, в него няма нищо човешко освен факта, че може да диша кислород и има 4 пипълца, които напомнят за човешки крайници.

url

Google+ Comments