Защо ДА четем пътеписи

Има два сигурни начина, чрез които да пътешествате от креслото – чрез четене на книги и чрез гледане на телевизия. Второто, разбира се, е по-лесното. Пускате си National geographic, Travel Chanel, History или подобен канал, след което засядате пред екрана. Интересно е, визуално, обогатяващо и т.н. Аз обаче бих ви препоръчал да се спрете на първия вариант – четенето на книги и в частност на пътеписи. Има много интересни и увлекателни книги от този жанр, които съм сигурен, че ще ви харесат. Да, малко по-описателни са от художествената литература, но за сметка на това са истински истории, а не измислени. Препоръчвам ви в тази връзка да прегледате поредицата „Пътешествия и приключения“ на издателство Вакон, защото е специализирана именно в тази насока. Сиела и Хермес също имат много добри попадения, но не смея да ви препоръчам конкретен автор, от което и да е издателство. Все пак всеки от нас е различен читател и има различни предпочитания. Ще ви споделя обаче защо е хубаво да посегнете към поне една такава книга, пък после надявам се и до повече.

1) Обогатявате общата си култура – четенето винаги действа обогатяващо. Разликата е, че когато четете за нещо действително случило се, се информирате с действителни факти и знания. Много често писателите на пътеписи споделят интересни факти от историята на държавата, в която се намират. Разказват за специфики на културата, дават съвети и т.н. Освен това трупате впечатления за място, на което вероятно не сте били вие самите, но където може да се озовете някой ден. Така ще имате база са сравнение, когато това се случи.

books

2) Развинтвате фантазията си – вярно е, че не говорим за фентъзите, други светове и т.н., но пътеписите също включват стартовия бутона на вашата фантазия. В тези книги понякога има снимки, но друг път няма. И когато такива липсват, е нужно да ги визуализирате в съзнанието си. Описанията на срещи, разговорите с непознати и други събития също ги преживяваме в нашите глави, като читатели.

3) Доближавате се до друга култура – чрез книгата и нейния автор реално имате възможност да се докоснете до бита и културата на друг народ. Предоставя ви се възможност да погледнете на света от друга гледна точка. Случва се също така у нас да гостуват чужди автори и при пряка среща с тях можем да ги разпитаме директно за преживяванията им и нещата, които не са описали в своята книга. Какво са спестили на читателите и защо?

4) Интересно и увлекателно е – ако сте пътешественик по душа, няма начин подобна книга да не ви хареса. Гарантирам от личен опит 😉

Google+ Comments