Как опознах света, посещавайки една единствена държава

Наскоро се запознах с едно младо момиче, една от многото прекарали поне едно лято от студентския си живот в бригада извън България. Понеже много ми допадна като личност, я помолих да ми напише впечатленията си от пътуването. Ето какво излезе изпод нейното перо.

Едно малко въведение в темата. Посетих Америка пред лятото на 2013 г. Участвах в така наречените „Work and Travel” програми за студенти, където отиваш да работиш и накрая може и да попътуваш малко из щатите. Опитът, който получих там, е незаменим. Не само че успях да усъвършенствам английския си, но и осъзнах много неща за себе си. Срещнах студенти от цял свят – Ямайка, Молдова, Украйна, Русия, Тайланд, Китай, Чехия, Полша, Словакия… Имах и трудни моменти, но те са нищо в сравнение с приятните преживявания. Доста се впечатлих от руснаците и много от тях ми станаха приятели. Оказаха се топли хора, задружни, готови да помогнат. Също така, китайците ми направиха добро впечатление – винаги учтиви, усмихнати и не пропускат да те поздравят. Интересен факт, който научих за китайските момичета е, че за тях не е нетипично да носят чадър през лятото, дори когато не вали, за да предпазват кожа си от слънцето. Очевидно бялата кожа там се цени.

Що се отнася до американците – те са върли защитници на правата си, знаят ги и няма да се поколебаят да ги защитят на всяка цена. Мотото „гордея се, че съм американец“ важи с пълна сила. Те са истински патриоти. Биха се засегнали, ако по някакъв начин обидиш страната, в която живеят. Такива са си – хора на честта.

Винаги съм се чудила каква мислят чужденците за България и точно затова избрах тази тема. Ходенето ми до щатите беше нещо голямо и реших  да споделя впечатленията си с вас. Надявам се, че ви е било интересно.

Google+ Comments