Кулата в Пиза още 200 години

Красива архитектура или човешка грешка,  наклонената кула в Пиза се радва на широк туристически интерес.
Британски специалисти са разработили проект, за да подпомогнат изправянето и съхранението й. Всъщност работата по изправянето на кулата е започнала малко след като са я построили, но днес разполагаме с развити технологии, които обещават да улеснят този процес.

leaning-tower-of-pisa-puzzles-gallery-naklonenata-kula-v-piza

Именно фактът, че е наклонена я прави единствена и уникална туристическа атракция за хората от целия свят. А дали ще си остане така, ако се превърне в една от множеството изправени кули по света?

Всъщност специалистите са взели и това  предвид. Кулата се накланя с по един милиметър на година от както е построена заради неправилната земна основа под нея. Като резултат от приведения в действие проект на експертите, тя вече е наклонена на 3,99 градуса – колкото е била и през 1838 г. За да се срути, тя трябва да достигне до наклон от 5,44 градуса. Това говори, че още много време туристите ще имат възможност да зърнат  необикновеното чудо на архитектурата. Експертите гарантират, че ако няма сериозно природно бедствие, кулата ще запази вида си и в следващите два века.

Ако все още не сте успели да видите тази забележителност на живо, не се тревожете. Ще имате тази възможност още около 200 години.

Google+ Comments