Лондон – Бейкър стрийт 221-б

bakerstreet

Този адрес практически е познат на почти всички. Тук в продължение на 23 години – от 1881 до 1904 г. – живее легендарният лондонски детектив, големият интелектуалец и любител на класическа музика Шерлок Холмс.
Малко обаче знаят, че по времето, когато Артър Конан Дойл пише романите си, подобен адрес в английската столица няма. Появява се през 30-те години на миналия век, когато направили новата номерация на домовете. А точно този номер се появява, когато откриват музея на Шерлок Холмс. Идеята за такова място витаела в общественото съзнание отдавна. Ежедневно на адреса пристигали стотици писма, адресирани до прочутия детектив – носели ги в близката банката, която се водела на този номер, собствениците на близките магазинчета пък постоянно били принудени да дават информация на многочислените туристи, които непрекъснато ги притеснявали с въпроса къде точно се намира домът на Холмс и Уотсън. Разбирайки, че такова място просто не съществува, много от тях изливали разочарованието и гнева си върху невинните търговци.

Първите стъпки по откриването на обекта се правят през 50-те години, когато вдовицата на писателя организира изложба в сградата, където днес се намира музеят. Чак след 40 години обаче имотът е закупен от световната асоциация на прочутия литературен герой  и в него се разполага експозицията.

Четириетажният дом във викториански стил е като че ли излязъл от страниците на книгите на Дойл. Даже стъпките, водещи към втория етаж, са точно 17 – както е в романите. Всичко съвпада – и размерът, и разположението на стаите.

На първия етаж е уреден неголям магазин за сувенири и подаръци, а на втория – в абсолютно съответствие с текста туристите могат да видят дневната и кабинета на изключителния следовател.

Всички вещи се намират на местата си – цигулката е в ъгъла, зад старото износено кресло, химическата лаборатория, костюмите, армейският пистолет и неголямата чанта с лекарства на доктора.

Третият етаж е зает от стаите на Уотсън и стопанката на пансиона мисис Хъдсън.

Разбира се, тук са и восъчните фигури на повечето литературни персонажи – те заемат почти целия четвърти етаж.

И най-важното – в този музей няма забранителни знаци: почитателите на талантливия романист и на героите му могат да пробват каскета му, да се снимат в креслото му или пък до някоя от восъчните фигури. Тук в буквалния смисъл може да се допрете и потопите в света на най-известния и обичан в света детектив.

 

 

Google+ Comments