Златната уличка в чешката столица – къщички за войници и бижутери

ulichka

Разноцветни миниатюрни двуетажни къщи в Прага – като покана за участие в приказка. На човек му се струва, че в тези кокетни домове могат да живеят само джужджета. Въпреки това легендата разказва, че някога тук съвсем не са живели само малки приказни човечета, а алхимици, които търсели рецептата за философския камък и превръщането на обикновените метали в злато. И продължава с твърдението, че на тази уличка са живели търсачи на злато и именно затова е получила името, което носи и днес. Историческите факти обаче са малко по-различни.

В края на 16 век крал Рудолф Втори се разпорежда пространството под арките на крепостните стени да бъде отдадено за постройка на 24 дома на така наречените Червени мускетари, които стояли на пост пред вратите на замъка и същевременно охранявали затворниците в Новата Бяла кула и кулата Делиборка, между които била разположена и уличката. Имало и условие – домовете, построени за охраната, можели да бъдат продавани единствено на други кралски служители – прислугата, стражата или звънаря.

След известно време обаче броят на караулите бил съкратен и в къщите започнали да се заселват дребни занаятчии, в това число и бижутери. Именно тогава се появило името Златната уличка или Улицата на бижутерите.

 

До Втората световна война оригиналните постройки се използвали в качеството на си жилища. Интересно е, че в една от тези къщи, тази, носеща номер 22, е живял и работил Франц Кафка. Тук е живял и творил и друг известен писател – чехът Ярослав Сейферт, нобелов лауреат за литература.

Днес Златната уличка – неотдавна открита след реставрация – е една от най-популярните забележителности на Прага. Малките куклени домове са се превърнали в сувенирни магазинчета, различни галерии и експозиции.

Да попаднеш през деня да на нея, е възможно само ако се заплати входна такса, но вечер… Вечер можете да направите романтична разходка на лунна светлина напълно безплатно.

Google+ Comments