Мистичният Хива

Хива е град в регион Хорезм, Узбекистан, известен с добре запазената си архитектура и богата история. Той е един от най-забележителните градове в страната и е обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО. Хива е била столицата на Хорезм през 16-и век, и историята му наброява над хиляда години.

Тук ще споделя и някой от основните забележителности в Хива.

Ичан Кала:

Вътрешният град на Хива, заобиколен от тухлени стени. Ичан Кала разполага със стотици стари домове и близо 60 исторически места, включително джамии, медресета и кервансараи.

Минаре Калта Минор:

Масивно, недовършено минаре, което служи като свидетелство за амбициозната визия на един управител и държавник от 19-и век. Украсен с красиви плочки, той напомня за мистичната история на града.

Медресе и Минаре Мохамед Амин:

Известна ислямска школа и минаре със сложен дизайн и архитектура.

Дворец Таш-Ховли:

Дворец от 19-и век със страхотни дворове и декорации, представляващ пример за хиванската архитектура от този период.

Мавзолей на Пахлавон Махмуд:

Мавзолей в чест на легендарния поет и войн, едно от най-почитаните места в града.

Културно значение:

Архитектура: Архитектурата на Хива е известна със своите завладяващи плочки, сложни дърворезби и великолепни структури, които пренасят посетителите обратно във времето.

История: Градът разказва истории за древните търговци по Пътя на коприната, монголски нашествия и мощните хани, които някога са управлявали тези земи.

Наследство: Хива е едно от най-добрите места за изживяване на културното наследство на Узбекистан, с неговите завладяващи танци, музика и форми на показващи изкуство.

Съвети за пътуване:

Климат: Градът има пустинен климат, с горещи лета и меки зими. Планирайте посещението си съобразно с това.

Местна кухня: Не пропускайте да опитате местни ястия като плов, манти и шашлик, които представят кулинарното богатство на региона.

Достъп: Хива е достъпна по въздух, с най-близкото летище в Ургенч, и по път. Градът е малко изолиран, затова планирайте пътуването си предварително.

Събития и фестивали:

Навруз: Този пролетен фестивал е едно от най-значимите празненства в страната, отбелязващо Персийската Нова година.

Международен туристически фестивал в Хива: Голямо събитие, което представя местни занаяти, изкуство и представления.

Разходкатв из Хива предоставя на посетителите възможност да надникнат в миналото, изпълнено с величествени структури и жива история. Всеки ъгъл на града крие история, а топлото гостоприемство на местните жители прави преживяването още по-незабравимо.

Google+ Comments