Нойшванщайн – замъкът от приказките

Neuschwanstein-Castle-1-465x381Има един замък в Германия, който много искам да посетя. Името ми е Нойшванщайн и се намира в Бавария, най-югоизточната немска провинция.

В превод името на замъка означава Нова лебедова скала макар че не съм сигурен защо са го нарекли точно така. На пръв поглед Нойшванщайн прилича на средновековен замък и именно с това привлича хиляди посетители всяка година.  От туристическа гледна точка е златна мина за местната икономика. Не се подлъгвате по външния вид обаче. Замъкът е внушителен, но не е толкова стар, колкото би ни се искало, Построен е през 1869 г., което означава, че към момента е на 145 години.

Ако се върнем назад в немската история, че разберем и че по това време на власт е баварският крал Лудвиг II. Цялото му име между другото е ц Ото Фридрих Вилхелм Баварски и не е могъл да се радва много на „скромния“ си дом, защото почива една 40-годишен през 1886 г. Малко след това замъкът става отворен за местните посетители, а през 1930 г. за всички желаещи. Оттогава насам популярността му расте и в момента е една от най-значимите културни забележителности на Германия.

Между другото гледал съм снимки и определено замъкът е много внушителен и отвътре. Някои от основните стаи са декорирани със сцени от фолклор на Германия. Не ви ли звучи примамлива дестинация?

Google+ Comments