Подземният град на партизаните

podzemenНа пръв поглед в малко виетнамско селце Ку Чи в близост до Сайгон няма нищо, което заслужава специално внимание. На втори – също. 🙂 Но въпреки това то е известно далеч извън пределите на страната – благодарение на потресаващото упорство на местните жители. По време на Виетнамската война в тази местност, на практика под носа на американската армия, за петнайсет години е прокопан истинско подземно убежище – Тунелите на Ку Чи. Дължината на този партизански лабиринт е почти 200 км. В тази огромна землянка, организирана на няколко нива, съвсем спокойно се е укривала цяла армия, имало е жилищни помещения, зали за събрания, болница, склад за боеприпаси, кухни, резервни входове и изходи и множество капани за неканени гости.

Да се “посети” това място, на практика е било почти невъзможно – входовете били толкова добре замаскирани, неоткриваеми, при това минаването през тесните коридори се отдавало само на местното население.

В тунелите бойците чакали в засада, оттук те извършвали мълниеносните си и неочаквани нападения, внезапно се появявали и също така изчезвали от мястото на бойното действие. Поради което често ударите били нанасяни и във възможно най-сигурното за американците място – в собствените им военни бази.

Американците на практика били безпомощни – нищо не можели да направят с тези сложни лабиринти. Пробвали с обгазяване, но плетениците от коридори била толкова добре измислена, че по тях не минавали отровните газове. Единственият проблем за местните били така наречените “тунелни плъхове” – специално обучени ниски и слаби американски бойци (стандартен пехотинец нямало как да мине).

Акциите на тези специално обучени части минавали с променлив успех – често виетнамците, научавайки за проникването на вражеските елементи, пускали по коридорите изключително отровни скорпиони и змии.

Днес, десетилетия след един от най-жестоките военни конфликти, страната окончателно се е съвзела и правителството й полага огромни усилия да я направи привлекателна туристическа дестинация – логично, има всичко необходимо за това – изключително красива природа и интересна история. Разбира се, че и това място е отворено за посещения на туристите, любители на екстремните изживявания – само входовете и проходите са малко разширени. Така че, който е достатъчно смел, може да тръгне по криволичещите пътеки на подземния град – на разходка из историята.

 

 

Google+ Comments