Бразилия – мостът JK

По света почитат заслужилите си управници с изграждането на внушителни съоръжения, посветени на тях, у нас все още им трупаме грамади – според “заслугите”. Днес потегляме към Бразилия и към един грандиозен мост, построен през 2002 г. в чест на 24-тия президент на страната Жуселин Кубичек, който през 50-те години на миналия век се захваща да направи от тази латиноамериканска държава новата столица на света. Логично обектът носи неговото име, известен е също така и със съкращението на името му.

Направената от бетон и стомана свръзка пресича през средата езерото Параноа, като дължината й е 1200 метра, а ширината достига до 24 метра.

Уникалното съоръжение е дело на архитекта Чан Александър и на инженера Марио Вила Верде. За проекта си през 2003 г. на Международната конференция в Питсбърг Чан получава Медалът на Линдентал, а наред с това мащабното му творение получава премия за най-добра стоманена работа за същата година. Окончателната му стойност надхвърля 55 милиона долара.

За автомобилите движението е организирано в три трасета, като е предвидена и възможност за придвижването на велосипедисти и пешеходци – за тях са отделени половинметрови пътечки от всички страни.

Абстрахирайки се от факта, че проектът е изключително сложен и разходите, направени по него, са огромни, факт е, че пътят над езерото поразява с удивителната си архитектурна красота и грандиозност.

Четири пилона, закрепени на дъното, държат тежката конструкция. Пътното платно е от три дъги, пресичащи съоръжението от различни посоки. Всяка от тях достига височина от 61 метра, а оттам до трасето са протегната дебели стоманени кабели. На практика всяка от тях образува арка, която поддържа участък с дължина от 240 метра.

От момента на откриването си Президентският мост  JK става една от главните забележителности на Бразилия, където всеки ден се стичат огромно количество хора, за да се порадват на величието на това творение на съвременната архитектура.
SONY DSC

Google+ Comments