Да надникнеш в устата на вулкана

Едно от най-ослепителните, ама в буквалния смисъл на думата, зрелище е вулканичното изригване. Е, малцина са тези, които са се докоснали до него, но пък мнозина имат желание да го сторят, затова днес ще ви разкажа за едно място, където това е напълно възможно.
Гватемала е вашето място. Там ще ви предложат не просто да се изкачите до върха на активен вулкан, а и да погледнете право в огнения му кратер. Вулканът Пакая е разположен на юг от столицата на Гватемала, която носи същото име – доста често срещана практика за наименуването на централния град по тези географски ширини. 🙂
Най-лесното придвижване до природното чудо е през Антигуа – красив колониален град, включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът е заобиколен от величествените вулкани Агуа, Фуего и Акатенанго. Красива гледка, ще си помислите, но истината е, че да се живее на това място, никак не е безопасно. Разрушителни земетресения регулярно разтърсват града в продължение на векове, затова през 1776 г. правителството се премества в Гватемала.
Катеренето до върха не е лека задача – височината на Пакая достига до 2560 м. За да се стигне до горе, трябва да се мине през почти тричасово катерене по остри скали и чакъл между потоци от черна лава.
Екскурзиите обикновено стартират по такова време, че пристигането до отвора да е точно преди смрачаване. Тогава в най-голяма степен можете да се насладите на залеза, както и да усетите контраста между нажежената до червено лава и тъмнеещото небе.
Това мероприятие обаче, трябва да бъдем откровени, не е от най-безопасните – съвсем не е изключено действащият кратер изведнъж да започне да излива потоци от червена лава, да изхвърля на десетки метри димяща шлака и късове от нажежени скали. Но пък кой е казал, че красотата винаги е безопасна – дори в повечето случаи е точно обратното. Едно обаче е напълно сигурно – в случая изключителността и уникалността на гледката си струва страхуването. 🙂
vulkan

Google+ Comments