Пътуване през 2021

През последните месеци в блога си ви споделям повече за родните забележителности и за някои съвети при път. Мисля, че наистина трябва да разнообразявам и обогатявам информацията, която ви давам и затова сега ми се иска да се насоча към дестинациите извън пределите на страната ни. Колкото и недостижими да ни изглеждат в момента.

За никого не е тайна, че пандемията наложи много ограничения относно движението на хора и услуги по целия свят. Това стопира и туристическата дейност, с която така бяхме свикнали. От влизането ни в Европейския съюз някак привикнахме да хванем самолета и дори само за уикенда да се пренесем в друга култура. Всичко бе лесно, евтино и бързо.

Картината в момента е малко по-различна и пътувания до съвсем скоро бяха позволени само с основателна причина. Необходима бе и карантина, както и отрицателен тест в двете посоки. Така пътуванията се превърнаха в трудни, понякога невъзможни, сложни и много скъпи. Тъй като и всяка държава въведе своите условия за влизане и излизане, ситуацията се затрудни сериозно.

Но няма да изпадам е ненужни подробности, а ще ви дам и полезна информация. Заради високите темпове на ваксинация, пандемията на доста места вече се овладяна. Това позволи и чрез показване на ваксинационен сертификат да се избегнат тестовете и карантините. Но за актуална информация при пътуване е необходимо да следите сайтовете на министерствата на вътрешните работи и министерствата на външните работи на родната и другата държава.

Данни за полети и пътници може да откриете и на онлайн страницата на Евроконтрол. Специфика представлява и визовият режим, който за държавите в зоната на Шенген може да бъде удължен. Но тук трябва да се предоставят доказателства, че поради вируса няма как да се напусне страната. А за целта просто трябва да се свържете с властите.

Google+ Comments