Свещените места на Монголия

Rate this post

stone man Монголия се слави със своите сакрални обекти. Въобще трябва да се отбележи, че цялата природа се възприема от местните като нещо свещено и божествено. Без изключение, всички природни обекти имат дух покровител, така че, преди да направят каквото и да е, монголците искат разрешение от висшите сили. Днес почти навсякъде могат да се намерят специални места, на които са чествани божествата – обикновено купчини от камъни.

Едно от най-известните светилища – Камъкът Майка (Ейж хад -) е разположено на 100 км от Улан Батор. По форма той прилича на женска фигура. Той се ползва с огромна почит сред населението, защото на него могат да се помолят за изпълнение на желанията си. За целта на входа задължително се оставя нещо – бонбони, ориз, пшеница, и на отделна маса – водка, прави се троен кръг около камъка, с малко мляко се поръсва оградата, след което се отправят молби за изпълнение на желанието. Същият резултат се постига и ако на кръста на Майката се завърже син шал и се оставят пари за умилостивяване на духовете.

Съвсем до Майката е разположена скалата Кучето, също чудодейна – тя носи изцеление на болните, ако се докоснат до нея.

На няколко километра от тях пък е каменният блок Богатството – около него също се извършват различни ритуали, само че с цел молителят да привлече парично благоденствие. И тук извикването на добри помисли у боговете не е безплатно – трябва да се хвърли монета, за да се спечели благоволението им.

Легендите твърдят, че във времена на атеизъм са правени не един и два опита тези сакрални места да бъдат унищожени, но резултатът винаги бил загадъчна смърт за осквернителите, а камъните си стоят до ден днешен.

Основната атракция за туристите в Монголия  обаче се намира до реката Саган Сал и се казва Пустинните пълзящи камъни. Да се добере човек до тази нея, никак не е лесно, но си струва. В началото пред погледа се открива плато с гладки блестящи камъчета, които сякаш се сливат с линията на хоризонта. На всяко от тях е изобразено древно приказно животно – едни напомнят на бикове, други на вълци, трети на коне, щрауси, мамути, че даже и на снежен човек. Учените датират тези рисунки отпреди 10 000 години и смятат, че тези същества наистина някога са живели по тия земи.

Има, разбира се, и шегаджии, които оставят тук съвременни артефакти.

Едно обаче е сигурно – това място е на изключителна почит сред монголските будисти и това няма как да е случайно.

 

Google+ Comments

Leave a Reply