Щастлива зимна приказка

През коледните и новогодишните празници една от основните теми бе за зимния туризъм w планините. Карането на сноуборд и ски в прекрасните ни курорти на обособените писти и лифотове е супер идея за адреналин и презареждане с нови емоции. Заедно с тях обаче все повече хора се отправят към изкачването на върхове при тежките зимни условия.

За огромно съжаление много от туристите, предприели походи в снега в планината, не се завърнаха. Точно това провокира и темата на днешния ми материал в блога. Иска ми се да ви дам няколко съвета за това как трябва да сте подготвени при предприемане на подобни действия. Така ще имате приказка с щастлив финал.

Нека изходим от това, че ако за първи път се отправяте към изкачване на връх или на поход в планината, то зимата е абсолютно неподходяща. Трябва да знаете, че нашите Стара планина, Рила, Пирин, са изключително сурови през този сезон. Това изисква много сериозна екипировка, подготовка и знания как да се придвижвате и какво да правите.

Моят съвет е да се консултирате с опитен планински водач, който може да ви каже дали дестинацията и метеорологичните условия в момента са подходящи. Той може да бъде и ваш гид, който да ви напътства. Но имайте предвид, че трябва да имате специална екипировка, която ще ви пази от студ и вятър. Снабдяването с обувки тип „котки“ е наложително, както и изключително внимателното стъпване с тях. Щеки, термоси, шапки, ръкавици, шалове – те са абсолютно задължителни.

Необходима ви е преди всичко застраховка. Трябва да се свържете с човека от най-близката хижа, както и да информирате близките си къде отивате и кога трябва да се върнете. По този начин, ако не се пристигнете в уречения час, те веднага ще стартират спасителна акция.

Ако нямате опит, не поемайте риска да сте в планината през зимата. Всичко се случва. Бъдете отговорни и премисляте действията си, за да може да опазите собственото си здраве и това на близките си.

Google+ Comments