Суперяхта и един мост

Отвеждам ви в далечна Нидерландия и по-точно в град Ротердам. Той е известен като начална точка за много мореплаватели, както и за компании, които са в корабостроенето. Именно заради тази си слава, една от големите фирми там е избрана от втория най-богат човек на планетата – Джеф Безос, за построяване на суперяхта му. И какво от това ще каете.

Всъщност покрай построяването на Y721, както е името на яхтата, се заформи голям скандал. Той обхвана както социалния, таки и политическия живот в скандинавската държава. Причината не е в желанието на Безос да има огромен кораб. Фактор е това, че от корабостроителницата до водата няма как да се пусне плавателният съд, ако не се разглоби емблематичен мост.

Зданието, което трябва да се демонтира, се нарича De Hef и е морски символ на Ротердам. Мостът може да се вдига до 39 м височина, но това не достатъчно, за да премине суперяхтата от 127 м. От необоримите факти следва, че фирмата производител и самият Джеф ще трябва да платят за монтаж и демонтаж. Това е адекватен начин за поемане на отговорност, но постави много важен въпрос – докъде могат да стигнат богатите с техните желания?

Ето как мостът De Hef се превърна в символ на разрушаване на културата в името на стойността. Като блог за пътувания, няма как да пропусна тази тема. Причината е, че ако имате възможност, може да посетите Нидерландия и да видите моста на раздора цял. Или пък може да планирате екскурзия по време на разглобяването му и преминаването на яхтата. Сигурен съм, че ще ви впечатли.

А относно казуса с нидерландците и Безос, то моето мнение е, че корабостроителницата изобщо не е трябвал да се захваща с проект, който ще се отрази неблагоприятно на средата. И както знам – в такива случаи проблемите се решават с много пари. За нас остава моментът, в който може да видим целия процес и да извлечен най-доброто от него.

Google+ Comments